Profesorul din Ploiești care și-a dus elevii de 10 la mare. „Le cer doar să facă și ei la fel pentru altcineva, când vor fi pe picioarele lor”


Liviu Drăghici, profesor de contabilitate și educație antreprenorială la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii Victor Slăvescu din Ploiești, își premiază elevii care reușesc să ia 10 pe linie la materia sa cu un sejur la mare în vacanța de vară.

Anul acesta a fost la Costinești cu șase eleve.

Să iei un 10 la Liviu Drăghici nu e treabă ușoară. Profesorul are un sistem în 12 puncte pe care elevii săi trebuie să le bifeze dacă vor să obțină nota maximă.

Pe lângă rezultatele la materia sa, profesorul ține și la ținuta elevilor, ei trebuie să vină îmbrăcați business la oră, să fie punctuali, să lase telefonul pe catedră, să urmărească filme și să citească cărți legate de economie, să țină un buget personal sau să meargă la bancă pentru a cere detalii despre un împrumut. Dacă respectă toate cerințele profului, primesc 10.

Dar nu doar nota este ținta lor, îi anunță din septembrie când începe școala că în vacanța de vară îi așteaptă trei zile la mare pe cei mai merituoși.

A început să-i placă disciplina Contabilitate și a ajuns și la mare

„Te motivează extrem de mult, mai ales că mergi la mare cu colegi de clasă, ieși din zona de confort, cunoști persoane noi. Motivează pe toată lumea, chiar dacă nu toți reușesc să ajungă, dar muncesc mult mai mult decât ar munci la alte materii. Uneori o faci pentru tine însuți, ca să reușești tu să faci ce ți-ai proiectat, nu doar fiindcă ajungi la mare”, spune Georgiana Șerban, una dintre elevele de 10 care au fost la sfârșitul lui iunie la Costinești.

Eleva de clasa a X-a consideră că întreg anul școlar a fost o experiență unică și a învățat foarte multe lucruri. Cu cele 12 sarcini s-a descurcat pentru că s-a organizat foarte bine.

„Nu mi-a fost greu, pentru că le-am organizat pe o foaie, le-am făcut din timp și au fost și distractive, am învățat prin joculețe, filme, cărți. Sunt pasionată de lectură și mi-a făcut mare plăcere să citesc. Nu a fost greu nici să respect ținuta, fiindcă și înainte purtam cămăși și sacou, îmi place să mă îmbrac mai elegant”, spune fata.

A fost și ea surprinsă plăcut în acest an, de când îl are profesor pe Liviu Drăghici, că a început să îi placă disciplina Contabilitate pe care anterior o considera prea încâlcită.

„Prima mea opțiune de facultate ar fi Kinetoterapia, dar acum, văzând cât de ușoară e Contabilitatea, mă gândesc chiar să dau și la ASE. Contează foarte mult profesorul care ți-o predă”, a mai spus eleva, care, împreună cu celelalte cinci colege, a avut trei zile frumoase la mare.

„Nu văzusem niciodată Costineștiul și mi s-a părut un loc superb și m-am distrat super mult”.

„La început pornesc ca din tun, până la a cincea notă mai rămân câțiva”

Din al doilea an în care a lăsat corporația ca să intre în sistemul de învățământ, Liviu Drăghici a avut ideea să adauge încă o motivație în plus ca elevii să învețe la ora sa. Se întâmpla în 2017. Și de atunci, a dus în patru rânduri elevi la mare, cu pauze doar în doi ani, unul în care n-a avut niciun elev cu 10 curat și apoi anul pandemiei.

Acesta are și o mică asociație în Ploiești, „Ai carte”, prin care în cursul anului școlar strânge bani din donații sau din formularul 230 pentru a-și duce premianții la mare. Anul ăsta, șase fete de a IX-a și a X-a au format echipa pentru Costinești.

„Le spun de la începutul anului, ba chiar pun și poze din anii trecuți pe un slideshow. La început e un wow general și la început pornesc ca din tun, primele lor note sunt destul de mari. După care pe parcurs mai uită, mai sar unele chestii și se cam înjumătățește numărul celor rămași în cursă după a doua notă. Apoi până la a cincea notă mai rămân cam trei. Anul ăsta au fost cei mai mulți, șase”, povestește profesorul.

A văzut pentru prima dată marea

„Eu când eram în liceu, am fost în două tabere la mare, la Eforie Sud, prin Direcția Județeană de Tineret de la momentul ăla, și mi-au prins tare bine, mi-am făcut niște prieteni din liceu cu care nu eram în clasă și cu care țin legătura și azi. Mi-au rămas amintirile alea. A fost prima ieșire de libertate, că în general când mergeam la mare, mergeam cu părinții”, își amintește Liviu Drăghici.

Fiindcă a fost foarte recunoscător pentru taberele de atunci, își amintește că a întrebat-o pe organizatoarea de atunci ce poate face și el în schimb: „Ea mi-a zis așa: când o să fii și tu mare și o să poți, să faci și tu același lucru pentru altcineva. Asta le zic și lor, fiindcă înainte să plecăm am întâlnire cu ei și cu părinții lor, ca să știe oamenii pe mâna cui își lasă copiii, să le spun care sunt regulile. La fel mă întreabă părinții: trebuie să facă ceva? Nu, dar ei când vor ajunge pe puterea lor, să facă același lucru cu altcineva”.

Liviu Drăghici chiar a avut o elevă în primul an care nu mai fusese niciodată la mare. „Reacția ei mi-a plăcut în mod deosebit. Mă gândesc că, indiferent de câte ori se va duce la mare, își va aduce aminte că prima oară a fost cu noi”.

Ce învață în excursie

Excursia lor la Costinești nu este doar despre plajă și discotecă. Se ivesc adesea și oportunități de învățare: „Anul trecut, când am fost mai puțini, am luat un apartament și o garsonieră și domnișoara de la recepția hotelului n-a știut să facă o factură și elevele își dădeau coate pe la spatele meu că ele știau. Și prin excursia asta încerc să-i ancorez în viața reală”, spune profesorul.

Profesorul spune că e pregătit să ducă tot mai mulți elevi la mare anul viitor. Ba chiar are și „o amenințare” de la unii: „Una dintre clasele de anul ăsta cu care am colaborat mi-au zis că dacă la anul voi face cu ei, vor fi toți pe lista de la mare. Le-am zis că eu găsesc sponsori să-i duc, ei să se ocupe de ce trebuie. Nu ar fi o problemă, sigur aș găsi oameni care au firmă și ar dori să facă un bine”.

Preluare integrală – www.libertatea.ro

Glasul Ploieștean

Next Post

Rupere de nori în această noapte în Prahova. Mai mulți copaci au căzut pe carosabil

vin iul. 14 , 2023
IGSU a transmis mesaj RO-ALERT pentru mai multe localități. În urma manifestării fenomenelor meteorologice prognozate pentru județul Prahova, pompierii militari au fost solicitați (începând cu ora 02:45) să intervină pentru degajarea copacilor sau a crengilor ori porțiunilor de copaci căzute pe carosabil în 26 de cazuri, în localitățile: Poiana Câmpina, […]

Citește și: