TVA zero pentru alimentele de bază, în România. Măsurile propuse de guvern vor fi prezentate Comisiei Europene


Guvernul își dorește TVA zero la alimentele de bază, precum Polonia.

Guvernul ia în considerare și chiar va propune Comisiei Europene TVA zero la alimentele de bază, precum: carne, ulei, faină, lactate, ouă.

Rămâne de văzut dacă este o măsură ce va fi acceptată de Comisia Europeană.

La momentul actual, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.

TVA zero la mâncare și gaze, taxe scăzute pe carburanți, măsurile radicale pentru oprirea crizei prețurilor, în Polonia

Lupta împotriva inflației aduce măsuri radicale, precum TVA zero la mâncare și gaze și reducerea taxelor la carburanți, în Polonia.

Măsurile, dintre care mai multe au fost anunțate anterior, includ o reducere la zero a TVA-ului la produsele alimentare de bază, la gazele naturale și la îngrășămintele folosite în agricultură, reduceri drastice ale TVA-ului la combustibil, de la 23% la 8%, dar și scăderi ale taxelor la încălzire și electricitate.

Polonia a fost lovită de criza energetică din Europa, care a început anul trecut, când ridicarea restricțiilor COVID-19 a impus cereri uriașe pentru stocurile epuizate de gaze naturale. În luna decembrie a anului trecut, țara a înregistrat o inflație anuală de 8,6%, cea mai mare creștere din ultimele două decenii.

Creșterea rapidă a prețurilor a afectat bugetele gospodăriilor, aducând și bătăi de cap pentru guvern. Autoritățile poloneze și-au construit popularitatea în mare măsură pe creșterea nivelului de trai al polonezilor, prin beneficii sociale generoase, scrie Reuters.

”(Programul) este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. Premierul a spus că măsurile anti-inflație vor costa bugetul 15-20 de miliarde de zloți (3,74-4,99 miliarde de dolari).

Glasul Ploieștean

Next Post

Este oficial! O nouă zi liberă plătită pentru toti salariații din România care fac acest lucru

joi ian. 13 , 2022
Salariaţii care se vor autorecenza la recensământul din 2022 au dreptul la o zi liberă, plătită de angajator, potrivit ordonanţei de urgentă nr.19 din 4 februarie 2020. Ordonanța privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede ca persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul […]

Citește și: