BĂNCILE FUG DE PRIMĂRIA PLOIEŞTI, DE TEAMA IMPOSIBILITĂŢII DE ACHITARE A RATELOR!


Am ajuns să o vedem și pe asta! Nicio instituție bancară nu a fost interesată să participe la procedura de achiziție demarată de Primăria Ploiești în vederea încheierii unui contract de împrumut intern pentru o perioadă de 13 ani, în valoare de 140,7 milioane de lei!
Semnalele de alarmă trase în ultima perioadă privind problemele financiare ale municipalității ploieștene au ajuns, așa cum era de așteptat, și la urechile șefilor instituțiilor bancare din România. Pur și simplu, dacă luăm în considerare faptul că nu a fost depusă nicio ofertă la licitația pentru contractarea împrumutului de 140,7 milioane de lei, băncile au început să fugă de Primăria Ploiești, din cauza temerilor ca autoritatea locală ploieșteană să nu poată achita ratele și dobânzile aferente, după parafarea unui eventual contract de creditare.
Un semn rău, care vine după ce consilierii locali au adoptat, în cadrul unei ședințe extraordinare de la finalul lunii august, un proiect de hotărâre prin care vor să se inițieze procedura de refinanțare a două credite bancare existente deja.

Deși au primit, cu chiu, cu vai, acordul pentru a trage o sumă importantă dintr-un împrumut contractat anii trecuți, Primăria Ploiești este din nou pusă într-o situație penibilă și, mai grav decât atât, extrem de dificilă. Pe 28 august, Primăria Ploiești ar fi trebuit să fie asaltată de bănci, pentru a încheia contractul de credit în valoare de 140,7 milioane de lei, la care sperau reprezentanții municipalității pentru a ieși – pe moment – din situația extrem de complicată din punct de vedere financiar.
Procedura a fost anulată automat de Sistemul Electronic de Achiziții Publice, “deoarece la data limită de depunere nu au existat ofertanți înscriși”, astfel că instituțiile bancare au zis “pas” de această dată celor de la Primăria Ploiești.
Așadar, deocamdată, cel puțin, municipalitatea ploieșteană poate să își ia adio de la un nou credit de valoare foarte mare, așa cum era cel dorit de primarul Adrian Dobre și pentru care a insistat în nenumărate rânduri să fie votat în cadrul Consiliului Local Ploiești. Iată că – în ciuda demarării procedurii de parafare a unui nou contract – șansele ca Ploieștiul să primească un împrumut de 140,7 milioane de lei sunt foarte reduse, având în vedere tocmai situația financiară actuală.
Cu câteva luni în urmă, Primăria Ploiești a mai lansat o altă procedură de achiziție, pentru un alt împrumut, de 34 de milioane de lei, în cadrul căreia a depus ofertă o singură bancă.

REFINANŢAREA CREDITELOR, O DOVADĂ A INCAPACITĂŢII FINANCIARE

Așa cum arătam săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat în unanimitate două proiecte de hotărâre privind refinanțarea a două împrumuturi contractate de Primăria Ploiești, pentru a putea să achite ratele la bănci. Este o situație extem de dificilă, care pare fără ieșire, în ciuda faptului că mai există încă bani care pot să fie trași dintr-un împrumut anterior contractat.

Consilierii locali ploieșteni au aprobat, în luna august, în cadrul unei ședințe extraordinare, proiectele de hotărâre privind refinanțarea a două împrumuturi bancare încheiate în anii 2011 și 2014, astfel încât municipalitatea să nu se afle în imposibilitate de plată a ratelor și a dobânzilor aferente creditelor încheiate cu BRD și CEC Bank.
În cadrul primului proiect, a fost aprobată contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 15,1 milioane de euro, cu o perioadă de rambursare de trei ani și cu o perioadă de grație de trei luni. Acest împrumut bancar este necesar pentru refinanțarea unui credit contractat la BRD în anul 2011. Cel de-al doilea proiect aprobat este unul similar, însă pentru 64 de milioane de lei, rămași de returnat dintr-un credit contractat în anul 2014 de la CEC Bank. Un viitor împrumut pentru a plăti ratele aferente acestui credit ar urma să aibă o perioadă de rambursare de 9 ani și 9 luni, cu perioadă de grație de trei luni și perioadă de trageri de până la trei luni, asemănătoare celeilalte refinanțări. În prezent, municipiul Ploiești este dator la bănci 261,15 milioane de lei la BCR, BRD, CEC Bank și Exim Bank.

Sursa: ziarulprahova.ro

Glasul Ploieștean

Next Post

Suspiciuni de fraudă la votul intern din USR. "Fără hoție ajungem departe!" Dar cu fraudă unde ajungem?

joi sept. 5 , 2019
În urma articolelor apărute în presa națională cu privire la scandalul alegerilor interne din USR și suspiciunile de fraudă la votul electronic de alegere a președintelui USR, cunoscutul realizator TV, Mircea Badea, a avut câteva comentarii „spumoase” la adresa acestei teme. Suspiciuni de fraudă la votul intern din USR. Scrutinul […]

Citește și: