Cum a ajuns poliţia să-i facă dosar penal unei femei care a spart un termometru medicinal cu mercur


O femeie din Ploieşti care a sunat la 112 să ceară ajutor după ce a spart un termometru medicinal cu mercur s-a ales cu dosar penal pentru trafic de produse sau substanţe toxice.

Poliţia Prahova susţine că este singura procedură legală pe care o are la dispoziţie pentru a distruge mercurul, dar spune că femeia nu va fi sancţionată în niciun fel, pentru că nu a comis nicio infracţiune.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au precizat că ploieşteanca a procedat cât se poate de corect, mercurul, chiar şi într-o cantitate mică, fiind extrem de periculos pentru sănătatea umană.

Poliţiştii din cadrul Secţiei nr.1 din Ploieşti au fost sesizaţi, luni serară, de către o femeie despre faptul că ar fi spart un termometru cu mercur în locuinţă, iar conţinutul acestuia s-a împrăştiat pe podea.

Pentru că nu ştia cum să procedeze în astfel de situaţii, ploieşteanca a sunat la numărul unic de urgenţă. „Mercurul în cauză a fost colectat de îndată de către specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenţă Prahova si predat poliţiştilor din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase” se arată într-un comunicat remis presei de Poliţia Prahova.

De ce a deschis poliţia dosar penal

Pentru a avea posibilitatea legală a neutralizării substanţei identificate, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice, a precizat sursa citată.

Poliţiştii au explicat că ancheta penală este doar o formalitate în care se fac cercetări, faţă de faptă, nu faţă de persoană, iar dosarul de trafic de substanţe toxice se va finaliza cu o clasare, fără ca femeia care a spart termometrul să fie sancţionată sau chemată la poliţie pentru audieri.

La fel se procedează, de exemplu, şi în cazurile clare de sinucidere, când se deschide un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Ce trebuie să faci dacă ai spart un termometru cu mercur

Deşi cantitatea de mercur dintr-un termometru medicinal este foarte mică, aceasta poate fi totuşi periculoasă pentru sănătatea omului. Reprezentanţii ISU Prahova arată că femeia din Ploieşti a procedat corect solicitând ajutorul specialiştilor, în loc să strângă singură mercurul şi să-l arunce la gunoi.

”Recomandarea noastră, în situaţia producerii unui astfel de accident casnic, este să se apeleze numărul unic de urgenţă pentru ca un serviciu specializat de la ISU sau de la Poliţie să colecteze substanţa. Să se evite cât se poate zona unde se află mercurul, aerisirea încăperilor să se facă pentru o perioadă de 24 de ore. Nu se aspiră, nu se foloseşte mătura, pentru că există riscul ca acele bobiţe de mercur să fie împrăştiate şi să intre în orificii de unde nu mai pot fi extrase. Este contraindicat să aruncaţi mercurul la canalizare, ingestia sau chiar şi inhalarea vaporilor de mercur este foarte toxică”, a explicat sublocotenent Liviu Pipelea, din cadrul ISU Prahova.

Cât de periculos este mercurul

Inhalarea vaporilor proveniţi de la o cantitate mică de mercur, atât cât se află într-un termometru medicinal, nu pune probleme grave pentru sănătate, a explicat medicul Mădălin Ipatie, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova.

Probleme apar atunci când o persoană este expusă constant contactului cu această substanţă toxica sau dacă a inhalat brusc vapori de la o cantitate mare de mercur.

În astfel de cazuri vor apărea simptome specifice, de la stări de greaţă şi vărsături până la afectarea funcţiilor senzoriale, văz, auz, vorbire, senzaţii de amorţire, stări confuze, dureri acute de cap şi chiar se poate ajunge, în cazuri extreme, la comă şi deces.

Conform Regulamentului (UE) Nr. 847/2012 se propune restricţionarea utilizării mercurului în dispozitive de măsurare utilizate în cadrul unor aplicaţii industriale şi profesionale, incluzând asistenţa medicală.

În România nu există o reglementare strictă, privind termometrele cu mercur deja introduse pe piaţă. Este interzisă doar introducerea pe piaţă, respectiv fabricarea unor astfel de dispozitive în vederea comercializării, începând cu 10 aprilie 2014.

Glasul Ploieștean

Next Post

LECȚIA DE ISTORIE - 17 februarie: Arderea pe rug a lui Giordano Bruno

joi feb. 17 , 2022
La data de 17 februarie a anului 1600 a fost ars pe rug, Giordano Bruno, teolog, astronom și filozof umanist italian din epoca Renașterii, condamnat de Inchiziție pentru convingerile sale asupra infinității lumii, convingeri considerate eretice de către Biserica acelor timpuri. Giordano Bruno, pe numele său adevărat Filippo Bruno, s-a […]

Citește și:

Donează!


Susține publicația Glasul Ploieștean accesând link-ul
Vă mulțumim!

This will close in 20 seconds