Dublarea alocațiilor obligatorie de la 1 februarie 2020! Guvernul nu are cum să amâne!


Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat pe 18 decembrie 2019,  proiectul de lege ce include amendamentul adoptat pe 17 decembrie în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, marți, la Adevărul LIVE că alocațiile NU SE VOR DUBLA. Cel puțin deocamdată. Ministrul a declarat că legea dublării alocațiilor se va proroga și că se va găsi o soluție la rectificarea din vara acestui an. 

Dacă doamna ministru s-a gândit că abrogarea Legii care prevede dublarea alocațiilor o poate face prin Ordonanță de Guvern, îi amintim câteva articole din Constituția României.

ARTICOLUL 61
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

(2) Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat.

ARTICOLUL 67
Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor.

ARTICOLUL 73
(1) Parlamentul adoptă legi constituţionale, legi organice şi legi ordinare.

ARTICOLUL 77
(1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.

(2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.

(3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

ARTICOLUL 78
Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.

ARTICOLUL 108
(2) Hotărârile de Guvern se emit pentru organizarea executării legilor.

În ceea ce priveşte evenimentele legislative, acestea, ca regulă, pot interveni după intrarea în vigoare a actului normativ. Textul legal (art. 58 alin. (2) din Legea nr. 24/2000) prevede că, în cazuri temeinic justificate, prin excepţie de la faptul că evenimentele legislative intervin după intrarea actelor normative în vigoare, actele normative de importanţă şi complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate de autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, cu condiţia ca intervenţiile propuse să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ, de unde rezultă că doar Parlamentul poate modifica, completa sau, după caz, abroga o lege, NU Guvernul printr-o Ordonanță.

Astfel, legea prevind majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii se va aplica astfel:

– 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

– 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani;

– 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Prevederile legii ar urma să intre în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care se publică actul normativ în Monitorul Oficial (adică 1 februarie 2020).

Dublarea alocațiilor de la începutul acestui an, votată de parlamentari la propunerea PSD, se se dorește a se amâna. Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că vrea să întârzie cu 6 luni termenul pentru majorare, timp ]n care ar organiza alegeri anticipate. Opoziția critică intenția premierului iar părinții cer guvernului mai multă responsabilitate.

Glasul Ploieștean

Next Post

Mișcări importante pentru viitorul PSD. Previziuni pentru congresul din februarie, acolo unde va fi ales un nou președinte al partidului

vin ian. 17 , 2020
Ieri s-a desfășurat ședința de alegeri pentru conducerea PSD Olt, acolo unde favorit era Paul Stănescu, secretarul general al PSD și președinte al organizașiei PSD Olt de 10 ani. La conferința de alegeri au participat Marcel Ciolacu, președintele interimar al Partidului Social Democrat, dar și Sorin Grindeanu, fostul premier al […]

Citește și: