Specialiştii sunt în alertă! Efectele grave ale telefoanelor mobile asupra copiilor. Atenţionări dure


Specialiştii sunt în alertă şi vin cu atenţionări extrem de dure. Efectele telefoanelor mobile asupra copiilor sunt extrem de grave. Le distruge copilăria pur şi simplu. Dar asta nu e tot. Medicii vin cu explicaţiile complete.

Telefonul mobil a devenit un surogat al familiei și al prietenilor, iar folosirea excesivă a acestuia avea efecte nocive asupra dezvoltării normale a copilului. Dependența copilului de telefonul mobil poate restrânge vocabularul copilului și capacitatea lui de comunicare verbală, nonverbală și paraverbală.

Efectele telefonului mobil asupra copiilor

Până la vârsta de 5 ani, copiilor le este contraindicat să petreacă timpul în fața telefoanelor mobile sau calculatoarelor. „Lumina albastră care se emană de la ecrane inhibă secreția melatoninei (hormonul somnului), iar în timp are un efect dăunător asupra copilului.

Timpul maxim pe care îl poate petrece un copil în fața telefonului pentru a evita problemele oftalmologice este:

De la 5 la 7 ani nu mai mult de 10 minute;

Până la 10 ani – nu mai mult de 15 minute;

De la vârsta de 10 ani se permite câte 20 minute de 3 ori pe zi.

Sunt niște indicații drastice din motiv că unii copii acuză cefalee, ochi roșii și senzația de nisip în ochi în urma unui timp îndelungat petrecut în fața gadgeturilor.

De asemenea, este important să menționăm că copiii concentraţi la monitor uită să clipească, clipitul este o reacție de protecție, iar ei clipesc de 3-4 ori mai rar. Un copil în mod normal ar trebui să clipească de 10-14 ori pe minut”, spune medicul oftalmolog, Cristina Guzun.

Explicaţiile psihologilor

Şi psihologul Lenke Iuhos susține că există trei impedimente frecvent întâlnite la copiii dependenți de telefonul mobil:

Creativitatea prinde rădăcini de la vârste fragede, când trebuie susținută și încurajată. În opinia specialistului, părinții ar trebui să le stimuleze copiilor mult mai mult această aptitudine, încât aceștia să fie mai creativi cu lumea palpabilă, să poată reacționa eficient la pericolele sociale și cum să transforme, prin puterea gândului, cuvântului și acțiunii, lumea din jur într-un loc mai bun.

„Toate aceste clipe, dacă sunt înlocuite doar cu folosirea în exces a telefonului mobil, copilul își va trăi scenariile doar în creier, astfel că dezvoltarea creativității se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusă și în viața reală.

Copilul, care este trimis să se joace cu copiii de vârstă apropiată, va fi un copil descurcăreț: va simți pericolul, va reacționa chiar neașteptat de matur la orice schimbare. Jocurile îi ajută să prelucreze fără niciun efort frustrările, supărările acumulate, prin joc scapă și de stresul evenimentelor zilnice.

Copilul creativ este capabil să discearnă între ce este și ce nu este important pentru el, are o listă sănătoasă de priorități, știe să asocieze cauza cu efectul și astfel devine mai curajos”, spune Iuhos.

Telefonul mobil provoacă insomnii cronice

Magia lumii prezentată pe telefon este tentantă pentru orice copil, dar devine un factor perturbător, care îl ține treaz până la ore târzii. Când sunt pe punctul de a adormi, primesc o notificare pe Facebook, o altă pe Whatsapp, o alta pe Instagram sau Snapchat, iar sinapsele sunt puse din nou în funcțiune, iar după un timp apar insomniile cronice.

„Din cauza folosirii telefonului mobil la ore târzii, fiind stimulați de multele notificări pe care le pot primi, mintea este într-o permanentă alertă, melatonina scade și nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolență.

Chiar dacă va reuși, într-un final, să adoarmă, somnul copilului va fi sacadat, nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa din activitatea de dimineață.

De asemenea, trezirea în timpul somnului este efectul unor factori psihologici: anxietate puternică, frici, depresie, reacții agresive oprite în timpul zilei.

Intervenția părintelui, a cadrelor didactice, prin reducerea exigenței în performanță, e binevenită, schimbarea regimului de somn este imperios necesară până când acesta este echilibrat și poate reveni la activitățile obișnuite.

Oboseala crește probabilitatea convulsiilor de noapte, iar reducerea utilizării telefonului în orele de seară crește eficacitatea somnului adânc”, menționează psihologul.

Telefonul mobil distruge relația părinte-copil

„Copilul va găsi mult mai repede răspunsuri pe internet, va primi mai repede și mai ușor aprecieri, stimulente emoționale, prin prezența iconițelor de pe ecranul telefonului mobil decât de la părinte.

Tehnologia este parte din viața noastră, dar sfatul meu este să încercați să reduceți utilizarea telefonului mai ales atunci când nu sunt urgente. Este bine să răspundeți la un mesaj rapid sau să apelați pe cineva repede, mai ales dacă copilul este afectat și are nevoie de prezența adultului.

Bucurați-vă de timpul pe care îl puteți petrece cu ei, astfel încât să îi ajute să devină adulți echilibrați” susține psihologul Lenke Iuhos.

preluare: capital.ro

Glasul Ploieștean

Next Post

Patronul de la Ferma Dacilor: "Am înțeles că după înmormântarea fiului urmează să fiu arestat! Este spovedania publică pe care nu mă așteptam să o fac vreodată!”

Dum dec. 31 , 2023
”E peste puterile mele să duc nenorocirea și toate lucrurile pe care le spuneți despre mine, dar măcar să fi încercat să vă povestesc”, a scris Cornel Dinicu, în încercarea de a explica ce s-a întâmplat în noaptea în care mai multe persoane au murit în incendiul de la ”Ferma […]

Citește și: