Vlad Cosma își câștigă libertatea cu dreptatea în mână în fața abuzurilor din justiție – MINUTA DECIZIEI INSTANȚEI


Devine tot mai aglomerată panoplia cu abuzuri a unor procurori care în prezent sunt excluși din magistratură și au calitate de inculpați în mai multe dosare. Vineri, 8 aprilie 2022, judecătorii Anca Barbu și Mihai Bălănescu de la Curtea de Apel Ploiești l-au achitat definitiv pe fostul deputat PSD Vlad Cosma (foto) într-un dosar în care procurorul Mircea Negulescu a vrut să-l „paradească” pentru presupuse fapte de instigare la evaziune fiscală și spălare de bani.

Iată minuta deciziei nr. 440/2022 din dosarul nr. 4564/105/2017:

În baza art. 421 alin. 1) pct. 2) lit. a) C.p.p., admite apelurile exercitate de apelantul Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, apelantul-inculpat Cosma Vlad Alexandru și apelantul-inculpat Alexe Răzvan împotriva sentinței penale nr. 215/14.08.2020 pronunțate de Tribunalul Prahova în dosarul nr. 4564/105/2017, desființează în parte sentința penală apelată și, rejudecând:

Respinge cererile de a constata nulitatea absolută a unor mijloace de probă (cu consecința excluderii acestora) și a unor acte procesuale din faza urmăririi penale. Ia act că, în privința inculpaților Cosma Vlad Alexandru și Alexe Răzvan, niciuna dintre legile penale care s-au succedat de la momentul la care se reține prin rechizitoriu săvârșirea infracțiunilor deduse judecății și până la data pronunțării prezentei nu este mai favorabilă cu privire la aspectele relevante, art. 5 C.p. nefiind incident.

In baza art. 16 alin.1) lit. a) C.p.p., achită pe inculpatul Cosma Vlad Alexandru sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– instigare la evaziune fiscală, prev. de art. 47 C.p. actual rap. la art. 9 alin.1) lit. c) din Legea nr.241/2005, astfel cum a fost modificată prin Legea 55/2021;

– instigare la spălare a banilor în formă continuată, prev. de art.47 C.p. actual rap. la art. 49 alin.1) lit. a) din Legea nr. 129/2019 cu aplic. art. 35 alin. 1) C.p. actual.

În baza art. 16 alin.1) lit. a) C.p.p., achită pe inculpatul Alexe Răzvan sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– complicitate la evaziune fiscală, prev. de art. 48 C.p. actual rap. la art. 9 alin.1) lit. c) din Legea nr.241/2005, astfel cum a fost modificată prin Legea 55/2021;

– complicitate la spălarea banilor în formă continuată, prev. de art.48 C.p. actual rap. la art. 49 alin.1) lit. a) din Legea nr. 129/2019 cu aplic. art. 35 alin. 1) C.p. Actual.

CITEȘTE ȘI: Fostul deputat Vlad Cosma şi omul de afaceri Răzvan Alexe, achitaţi definitiv în dosarul privind finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012

În privința inculpatului Ușurelu Petrică Lucian, constată că legea penală mai favorabilă, în sensul art. 5 C.p., este legea penală în vigoare începând cu data de 01.02.2014 (niciuna dintre legile penale care s-au succedat începând cu data de 01.02.2014, până la data pronunțării prezentei nu sunt mai favorabile, una în raport cu cealaltă).

În baza art. 9 alin.1 lit. c) din Legea nr.241/2005, astfel cum a fost modificată prin Legea 55/2021, cu aplic. art. 75 alin. 2) lit. a) C.p.actual, art. 76 alin. 1) C.p. actual, art. 5) C.p. actual si art. 6 CEDO, condamnă pe inculpatul Ușurelu Petrică Lucian la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

În baza art. 67 alin. 2) C.p. actual, interzice inculpatului Ușurelu Petrică Lucian, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1) lit. a), b) și c) (dreptul de a ocupa funcția de administrator al unei societăți comerciale) C.p. actual – și anume: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția de administrator al unei societăți comerciale, pe o durata de 2 ani de la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale. În baza art. 65 C.p., interzice inculpatului Ușurelu Petrică Lucian, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1) lit. a), b) și c) (dreptul de a ocupa funcția de administrator al unei societăți comerciale) C.p. actual, și anume, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția de administrator al unei societăți comerciale, de la pronunțarea prezentei și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Ia act că inculpatul Ușurelu Petrică Lucian, în baza art. 18 C.p.p., nu a solicitat continuarea procesului penal sub aspectul infracțiunii de delapidare în formă continuată.

În baza art. 16 alin. 1) f) C.p.p. încetează procesul penal față de inculpatul Ușurelu Petrică Lucian sub aspectul infracțiunii de delapidare în formă continuată, prev. de art. 295 C.p. actual rap. la art. 308 C.p. actual, art. 35 alin. 1) C.p. actual si art. 5 C.p. actual, ca urmare a survenirii prescripției răspunderii penale la finele zilei de 10.04.2017.

În baza art. 16 alin. 1) lit. b) teza I) C.p.p., achită pe inculpatul Ușurelu Petrică Lucian sub aspectul infracțiunii de spălare a banilor în formă continuată, prev. de art. 49 alin.1) lit. a) din Legea nr. 129/2019 cu aplic. art. 35 alin. 1) C.p. actual si art. 5 C.p. Actual.

În temeiul art. 91 alin. 1) C.p. actual suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 1 an și 6 luni inchisoare aplicată inculpatului Ușurelu Petrică Lucian, pe durata unui termen de 2 ani și 6 luni, calculat conform art. 92 alin. 1) C.p. actual, de la data pronunțării prezentei.

Conform art. 93 alin. 1) C.p. pe durata termenului de supraveghere inculpatul Ușurelu Petrică Lucian va respecta următoarele măsuri de supraveghere: f) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Prahova la datele fixate de acesta; g) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; h) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; i) să comunice schimbarea locului de muncă; j) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. În baza art.93 alin. 2) lit. b) C.p. actual, impune inculpatului obligația de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune Prahova sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. Conform art. 93 alin. 3) C.p. actual, pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 80 de zile la S.C. Eco Serviciu Apă Canal Salubrizare Târgșoru Vechi S.R.L. sau la S.C. Servicii Comunale Târgșoru Vechi S.R.L.. în afară de situația în care din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă. Atrage atenția inculpatului asupra ipotezelor de revocare a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei prev. de art. 96 C.p. actual. În baza art. 68 alin. 1) lit. b) C.p. actual, pedeapsa complementară aplicată inculpatului urmează să se execute de la data pronunțării prezentei. Pedeapsa accesorie aplicată inculpatului se va executa în ipoteza anulării sau revocării suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

Ia act că persoana vătămată Statul Român, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești nu și-a menținut solicitarea de participare ca parte civilă în cauză. În baza art. 13 alin. 1) din Legea 241/2005, la data pronunțării prezentei, instanța de executare va comunica Oficiului Național al Registrului Comerțului o copie a dispozitivului hotărârii judecătorești definitive. În baza art. 274 C.p.p., obligă pe inculpatul Ușurelu Petrică Lucian la plata către stat a sumei de 1200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în faza urmăririi penale, camerei preliminare și cu ocazia judecății in primă instanță, în privința infracțiunii de evaziune fiscală. Menine celelalte dispoziii ale sentinei penale apelate.

În baza art. 422 C.p.p., ridică măsurile asiguratorii luate în faza urmăririi penale față de inculpații Cosma Vlad Alexandru și Alexe Răzvan și menținute prin sentința penală apelată. În baza art. 275 alin. 3) C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat cu ocazia soluționării apelurilor, rămân în sarcina statului.

Definitivă. Pronunțată astăzi, 08.04.2022, prin punerea deciziei la dispoziția părților, intimatei-persoana vătămată și Ministerului Public, prin mijlocirea grefei instanței”.

Glasul Ploieștean

Next Post

Ce conţine pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”: Guvernul dă 300 milioane de euro pentru a compensa creşterea preţurilor

mar apr. 12 , 2022
Liderii coaliţiei de guvernare au prezentat, luni, pachetul de măsuri economice şi sociale ce urmează să fie luate în contextul valului de scumpiri din ultima perioadă. Coaliţia de guvernare a convenit, luni, măsurile din pachetul „Sprijin pentru România”. „Românii au făcut mereu faţă provocărilor. Acum trebuie ca şi clasa politică […]

Citește și: