Românii se pot autorecenza începând de astăzi. Salariaţii care se recenzează online au dreptul la o zi liberă plătită


Luni, 14 martie, începe autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor. Salariaţii care se autorecenzează au dreptul la o zi liberă, plătită, potrivit articolului 49 din OUG 19 din 2020.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor aduce, în premieră pentru ţara noastră, două metode noi de recenzare:

  • autorecenzarea online;
    autorecenzarea online asistată pentru îndrumarea persoanelor fără abilităţi digitale.

Cine se poate autorecenza

Fiecare om, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (adică persoană care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza.

Pe ce platformă vă puteţi autorecenza

Platforma de autorecenzare, pusă la dispoziţia populaţiei de Institutul Naţional de Statistică,  poate fi consultată la acest link.

Paşii pe care îi veţi parcurge ca să vă autorecenzaţi:

Primul pas: deschideţi platforma de autorecenzare, pe care o găsiţi la acest link, şi completaţi formularul de preînregistrare pentru dumneavoastră şi pentru membrii gospodăriei din care faceţi parte.

Al doilea pas: persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a menţionat în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de e-mail indicate în formularul de preînregistrare. Fiecare link vă va conduce la chestionarul individual de recensământ.

Cum defineşte INS gospodăria

Prin gospodărie a populației se înțelege grupul de două sau mai multe persoane care locuiesc împreună în mod obișnuit într-o unitate de locuit sau doar într-o parte a acesteia având, în general, legături de rudenie și care se gospodăresc în comun – contribuie împreună la aprovizionarea şi la consumul de alimente şi de alte bunuri esențiale traiului – şi participă integral sau parţial la bugetul de venituri și cheltuieli. Persoanele care locuiesc şi se gospodăresc singure la momentul de referinţă al recensământului sunt considerate gospodării de o singură persoană. La fel se consideră și persoanele care declară că se gospodăresc singure, cu toată că locuiesc împreună cu alţi oameni.
Este indicat ca persoana care preînregistrează gospodăria să fie capul gospodăriei/persoana de referință, adică persoana care cunoaște cel mai bine gospodăria și membrii ei, mai spune INS pe platforma de autorecenzare.

Momentul de referinţă al recensământului

Oamenii care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora 00:00 din ziua de 1 decembrie 2021.

În ce perioadă vă puteţi autorecenza

Autorecenzarea este disponibilă populaţiei în perioada 14 martie – 15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic: telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri.

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu ajutorul unui recenzor.

Dovada autorecenzării

În urma validării chestionarelor completate și transmise în baza de date a recensământului se va emite o dovadă de autorecenzare care se poate accesa pe site-ul www.recensamantromania.ro, secţiunea verificarea autorecenzării, pe care o puteţi accesa la acest link.

Ce informaţii veţi furniza în formularul de preînregistrare

Informaţii despre capul gospodăriei/persoana de referință: CNP, e-mail.

Locul de reşedinţă obişnuită

  • Prin reședință obișnuită se înțelege locul în care persoana își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase.
    Se consideră că au reședință obișnuită într-o anumită zonă geografică doar persoanele care: au locuit la locul lor de reședință obișnuită o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni înainte de data de referință sau au sosit la locul lor de reședință obișnuită cu cel mult 12 luni înainte de data de referință, cu intenția de a rămâne pentru cel puțin un an. Reședința obișnuită poate să coincidă sau nu cu domiciliul.

Informaţii despre membrii gospodăriei: CNP şi adresele de e-mail (dacă au) unde vor primi formularul de autorecenzare. Membrii gospodăriei care nu au adrese de e-mail vor primi linkul pentru chestionarul individual de recensământ pe adresa de e-mail a persoanei care a făcut preînregistrarea.

Informaţii despre locuinţe secundare neocupate (dacă e cazul).

Zi liberă pentru angajaţii care se autorecenzează

Acordarea unei zile libere pentru salariaţii care se autorecenzează e reglementată la articolul 49 din OUG 19 din 2020, consultată de Economica.net.

Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită.
Dovada autorecenzării online se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de date a recensământului.

„La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării online au obligaţia de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptăţite.
Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

Important

Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea online pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei, ori pentru alte persoane, prevăzute la articolul 43 din OUG 19/ 2020, potrivit articolului 49, alineatul (4) din OUG 19/2020

Glasul Ploieștean

Next Post

Mobella, mobilier personalizat creat de designeri experți. Societate ploieșteană de încredere! (P)

mar mart. 15 , 2022
SC Mobella Solutions SRL este o societate ploieșteană cu capital integral românesc  care are ca domeniu de activitate atât producția mobilierului atipic cât și al celui tapițat. Articolele de mobilier sunt prezente pe piață sub brandul Mobella, având posibilitatea de a întâmpina nevoile clienților prin cele două showroom-uri deschise in […]

Citește și:

Donează!


Susține publicația Glasul Ploieștean accesând link-ul
Vă mulțumim!

This will close in 20 seconds