Comasarea Alegerilor Locale cu Alegerile Parlamentare Anticipate – NECONSTITUȚIONAL


În ultima perioadă se discută tot mai intens despre comasarea Alegerilor Locale cu Alegerile Parlamentare Anticipate.

Având în vedere DECIZIA CCR nr. 51/2012, publicatã în Monitorul Oficial al României din 3 februarie 2012, comasarea alegerilor amintite reprezintă un act NECONSTITUȚIONAL.

Comasarea Alegerilor Locale cu Alegerile Parlamentare Anticipate încalcă în primul rând Constituţia României, deciziile Curţii Constituţionale (unica autoritate de jurisdicție constituțională în România), dar şi principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (organ al Consiliului Europei).

Prin respectiva DECIZIE (DECIZIA CCR nr. 51/2012), DEFINITIVÃ ŞI GENERAL OBLIGATORIE, plenul Curţii Constituţionale, întrunit în 25 ianuarie 2012, a respins o lege “gânditã” de Guvernul Boc și președintele de atunci, Traian Bãsescu (susţinuți de partidele parlamentare PD-L, UDMR şi minoritãţi) pe motiv de neconstituţionalitate, invocând trei argumente principale:
– o asemenea lege restrânge dreptul de a fi ales (legea contestată prevedea că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al CJ și pentru un mandat de deputat sau de senator)
– o asemenea lege modifică procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, ceea ce poate crea dificultăți autorităților;
– o asemenea lege determină dificultăți în exercitarea dreptului la vot (alegerile comasate presupun exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot: Senat, Camera Deputaților, primărie, consiliul local, consiliul județean și președintele CJ).

Practic, CCR a constatat încã din 2012 că orice act normativ care prevede comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare încalcă dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (5) privitoare la obligația de respectare a Constituției, a supremației sale și a legilor și ale art. 37 privind dreptul de a fi ales, interpretate în concordanță cu prevederile art. 21 alin. (3) din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, art. 3 din Protocolul nr. 1 adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în această materie.

În 2011, când guvernul Boc și președintele Traian Bãsescu elaborase o lege pentru comasarea alegerilor, 58 de deputați aparținând Grupului parlamentar al PNL (printre care s-au numãrat Ludovic Orban, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Cristian Adomniței, Mihai Voicu, Tudor Chiuariu, Victor Paul Dobre, Damian Florea, Adriana Săftoiu, Nini Săpunaru, George Scutaru, Radu Stroe, Gigel Știrbu, Diana Tușa, Horea Uioreanu) au sesizat CCR cu privire la neconstituţionalitatea respectivului act normativ.

În cazul în care Ludovic Orban, acum, în 2020, îşi va asuma responsabilitatea de a emite un act normativ care sã comaseze alegerile, va trebui sã demisioneze! (cel mai probabil o va face, pentru a genera alegeri anticipate!)

Pentru studiu, accesați link:

Decizia nr. 51/2012 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și a alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat din anul 2012, precum și pentru modificarea și completarea titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali

Text publicat în M.Of. al României – În vigoare de la 03 februarie 2012

Glasul Ploieștean

Next Post

Tataee de la B.U.G. Mafia face o analiză a politicii românești din poziția de socialist și votant al PSD

mar ian. 14 , 2020
Tataee de la B.U.G. Mafia socialist, PSD-ist și votant PSD

Citește și: