Mâncarea se scumpește în ritm accelerat: s-a atins maximul ultimilor 10 ani, la nivel mondial


Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut în decembrie, după patru creșteri lunare consecutive, dar au urcat cu 28% în 2021, atingând cel mai ridicat nivel mediu din 2011 încoace, a anunțat joi agenția ONU pentru alimentație, citată de Reuters.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește prețurile internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat luna trecută o medie de 133,7 puncte, față de 134,9 puncte revizuite pentru luna noiembrie, informează Mediafax.

Cifra din noiembrie a fost 134,4.

Pentru întregul an 2021, indicele de referință a înregistrat o medie de 125,7 puncte, în creștere cu 28,1% față de 2020 și cel mai ridicat nivel de la 131,9, în 2011.

Indicele lunar a atins maximele ultimilor 10 ani, reflectând scăderea recoltelor și cererea puternică din ultimul an.

Cu excepția produselor lactate, prețurile tuturor categoriilor din indicele prețurilor la alimente au scăzut în decembrie, uleiurile vegetale și zahărul scăzând semnificativ, a precizat agenția.

Cu toate acestea, toate categoriile au înregistrat creșteri puternice față de 2021, a adăugat aceasta.

Prețurile mai mari la alimente au contribuit, de asemenea, la o creștere a inflației, pe măsură ce activitatea economică se redresează în urma crizei coronariene.

FAO a avertizat că majorarea costurilor alimentelor în țările dependente de importuri pune în pericol populațiile mai sărace.

Glasul Ploieștean

Next Post

Filmul "Ocolul pământului în 80 de zile" a fost lansat. Utilizarea Palatului Culturii din Ploiești în noua ecranizare a romanului scris de Jules Verne

mie ian. 12 , 2022
Data lansării În jurul lumii în 80 de zile: distribuție, trailer și ultimele știri. David Tennant conduce distribuția în adaptarea BBC One a romanului clasic de aventuri. Este timpul să vă reconfigurați programul de vizionare și să vă entuziasmați de viitorul serial al BBC Around the World in 80 Days, care […]

Citește și: