De ce ar trebui să-ți acoperi nasul și gura când tușești sau când strănuți


Nu este vorba numai de bunele maniere pentru a-ți acoperi tusea. Procedând astfel ajută la reducerea răspândirii germenilor, inclusiv a virusului gripal extrem de contagios. Gripa și unele alte infecții sunt răspândite prin picături microscopice de apă expulzate de la o persoană infectată, în mod obișnuit prin tuse, strănut și contact cu mâna cu gura.

În afară de spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun (timp de 20 de secunde) sau de a folosi un produs de igienizare pe bază de alcool, una dintre cele mai importante și eficiente metode de a opri răspândirea germenilor este să vă acoperiți tusea. O tuse sau strănut descoperit poate trimite picături infectate până la șase metri distanță și să rămână în aer câteva ore. Virusul viu poate trăi și pe suprafețe până la 48 de ore.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spun că practicile adecvate de etichetă de igienă pot contribui la prevenirea răspândirii bolilor, inclusiv gripei, virusului sincitial respirator (RSV), tusei convulsive și sindromului respirator acut sever (SARS) .

Acoperă-ți tusea

Ideea este să-ți acoperi gura atunci când tușești (sau să stranți), astfel încât germenii din corpul tău să nu fie propulsat în aer sau în toată camera, ceea ce ar putea îmbolnăvi pe alții. Nu este dificil să-ți acoperi tusea. Dar, pe cât de simplu este, există o modalitate corectă și greșită de a o face.

Nu vă recomandăm să puneți mâna în fața gurii pentru a vă acoperi tusea. Când faceți acest lucru, germenii se vor răspândi pe tot ceea ce atingeți, inclusiv suprafețe precum telecomenzile și butoanele de mâncare, dar și lucruri precum mâncarea pe care o serviți și mâinile pe care le agitați.

Altfel spus, încercarea dvs. de a opri răspândirea germenilor va fi mută. CDC recomandă tuse într-un țesut textil și aruncarea țesutului în gunoi. Apoi, spălați-vă pe mâini cu săpun sau folosiți un produs de igienizare pentru mâini doar în cazul în care germenii au fost transmiși din țesut pe piele.

Dacă nu aveți un țesut la îndemână, următoarea cea mai bună opțiune este tusea în cot. Acest lucru este în mod evident simplu, dar poate dura timp pentru a face un obicei. Merită, deoarece această practică scade dramatic șansele de a răspândi acei germeni.

Învelișul de acoperire

Este important să folosiți o igienă bună pentru tuse pentru a acoperi strănutul. Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au folosit camere de mare viteză pentru a urmări norul respirator al picăturilor expulzate prin strănut și au constatat că forța unui strănut are potențialul de a răspândi germenii chiar mai departe de tuse.

Un strănut poate trimite picături de apă cu o viteză de 30 de metri pe secundă. Particulele mai mari de obicei scapă din aer în câteva secunde și pot ateriza până la șase metri distanță. Particulele mici, însă, pot sta în aer până la 24 de ore și pot călători până la opt metri.

Acoperirea gurii când strănutați în cot sau țesut textil va reduce foarte mult numărul de germeni care sunt capabili să se răspândească la oameni și obiecte din jurul vostru. Chiar dacă boala dvs. nu vi se pare foarte rea, ar putea fi mult mai grav pentru cineva care vă prinde germenii.

Utilizarea unei măști de față

Există unele cazuri în care utilizați o mască de față pentru a-i proteja pe alții de a fi expuși la germenii dumneavoastră.

Folosește masca pentru a-ți acoperi gura și nasul, asigurându-te că nu există decalaje între față și mască. Încercați să evitați să atingeți masca în timp ce o folosiți; dacă o faci, curăță-ți mâinile. Dacă masca se udă, înlocuiți-o. Nu reutilizați măști de unică folosință.

Când scoateți masca, scoateți-o de pe spate fără a atinge partea din față. Măștile folosite ar trebui aruncate imediat într-o coș închis. După ce ați scos masca, dezinfectați mâinile încă o dată.

Sursa: verywellhealth.com

Foto: BBC NEWS

Glasul Ploieștean

Next Post

Starea de urgență, o adevărată tortură. Cât mai pot îndura românii să stea în case

Dum apr. 12 , 2020
Starea de urgență se folosește pentru ‘a controla’ oamenii, nu pentru a depăși necazuri. Așa cum stau lucrurile la noi, sunt evidente tentația de a pune ‘ordinea’ în fața combaterii pandemiei, de a face afaceri pe la spate și preocuparea de ‘alegeri’, mai mult decât de maladie și de oameni. […]

Citește și: