SURSE – Propunerile pe care le va avansa PSD în coaliție pentru facturile la energie și gaze


Reprezentanții PSD vor înainta, în ședința de luni a coaliției de guvernare, un set de măsuri care să se aplice de la 1 februarie, pentru o perioadă de trei luni, pentru stoparea creşterii facturilor la energie electrică şi gaze.

Social-democrații avansează măsuri diferite pentru clienții casnici și pentru persoanele juridice, spun surse din partid.

Astfel, pentru persoanele fizice, propunerile PSD sunt:

  • PLAFONĂRI. Prețul energiei electrice se plafonează la 0,308 lei/kwh. Prețul gazelor se plafonează la 0,2 lei/kwh.
  • COMPENSAȚII. Acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh pentru energie electrică și a unei compensații de 0,06 lei/kwh pentru gaze
  • REDUCEREA TVA. Consumatorii să plătească TVA redus la 5% atât pentru energie electrică cât și pentru gaze
  • MAJORAREA LIMITEI DE CONSUM. Plafonul de consum lunar să crească la 500 kwh/lună pentru energie electrică și la 400 mc/lună pentru gaze

Pentru IMM-uri și servicii esențiale precum spitale și școli, propunerile PSD sunt:

  • PLAFONAREA prețurilor la energie la 0,700 lei/kwh (inclusiv TVA) și plafonarea prețului la gaze la 0,300 lei/kwh (inclusiv TVA)
  • CONTRACTELE în derulare sub prețul plafonat continuă în actualele condiții contractuale, singura diferența fiind TVA scăzut la 5%. Contractele în derulare peste prețul plafonat se vor restructura la un nivel care să nu permită o marjă comercială mai mare de 15%.

Aceste măsuri ar urma să se aplice, potrivit propunerii social-democraților, următoarelor entități: spitale publice și private, unități de învățământ – inclusiv creșe (publice sau private), instituții publice, ONG-uri, unități de cult, furnizori publici și privați de servicii sociale, IMM-uri, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale, microîntreprinderi, PFA, întreprinderi individuale și familiale, companiile furnizoare de servicii esențiale (inclusiv transport feroviar sau metrou, precum și industria alimentară).

Glasul Ploieștean

Next Post

LECȚIA DE ISTORIE -18 ianuarie: Prezența delegației României la Conferința de Pace de la Paris

mar ian. 18 , 2022
La data de 18 ianuarie 1919, la Paris, au început lucrările Conferinţei de Pace, ce avea ca obiectiv stabilirea noii configuraţii teritoriale rezultate după terminarea Primului Război Mondial, la care au participat 27 de state, printre care și România. Delegația română, condusă de Ionel Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri, nu […]

Citește și:

Donează!


Susține publicația Glasul Ploieștean accesând link-ul
Vă mulțumim!

This will close in 20 seconds