VIDEO – Lecție de drept administrativ ținută de un consilier juridic în fața conducerii CJ Prahova


În cadrul ședinței Consiliului Județean Prahova de astăzi, la punctul 28 pe ordinea de zi – Diverse – , conducerea a adus la cunoștința consilierilor județeni plângerile prealabile depuse de salariați și grupuri de salariați cu privire la Hotărârea Consiliului Județean nr. 140/13.11.2020 de reorganizare și stabilire a numărului de posturi pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Prahova, a statului de funcții și a Regulamentului de Organizare și Funcționare, consilierii județeni neavând intervenții.

Unul dintre salariații care au contestat în instanță hotărârea amintită mai sus a cerut permisiunea să ia cuvântul și a invocat mai multe motive de nelegalitate privind elaborarea și aprobarea Hotărârii 140/13.11.2020.

Printre aspectele de nelegalitate a fost invocat principiul transparenței, mai precis dreptul funcționarului de a fi informat, consilierul juridic afirmând: „Eu, ca și consilier juridic care lucrez în cadrul Consiliului Județean nu am știut despre elaborarea acestui proiect decât după ce a fost afișat pe site, ceea ce consider că nu este etic, legal și moral să se întâmple.

Amintim că un prim pas a fost făcut de avocații salariaților Consiliului Județean Prahova pe data de 16 decembrie, atunci când completul de judecată al Secției a II-a civile și contencios administrativ din cadrul Tribunalului Prahova a admis cererea prin care s-a solicitat suspendarea actului administrativ de reorganizare a instituției.

Citește:  Victorie a salariaților Consiliului Județean Prahova în fața noii conduceri! Tribunalul Prahova a suspendat hotărârea de restructurare a organigramei

Consilierul juridic a subliniat unul dintre motivele de nelegalitate din motivarea instanței în care s-a admis cererea de suspendare, anume că în ceea ce privește reducerea numărului de personal nu a fost justificat temeinic, iar un alt aspect care a atras suspendarea fiind faptul că în elaborarea acestui proiect de hotărâre nu s-a fundamentat și nu a existat o notă de fundamentare din care să reiasă în mod clar reducerea cheltuielilor.

În speță, pârâta nu a justificat reducerea celor 101 posturi prin raportare la prevederile art.518, alin.5 din codul administrativ, respectiv dacă atribuțiile fiecărui post redus s-au modificat în proporție de 50% sau dacă s-au modificat condițiile de ocupare a posturilor propuse spre desființare referitoare la studii, iar din acest punct de vedere legalitatea HCJ Prahova nr.140/2020 este puternic pusă la îndoială, constituind un puternic argument în sensul cazului bine justificat.” – extras din sentința de suspendare executare act administrativ nr. 1255/2020 a Tribunalului Prahova.

În final, salariatul a supus atenției faptul că potrivit Codului Administrativ avizarea și contrasemnarea cu încălcarea prevederilor legale atrage răspunderea funcționarilor, transmițându-i un mesaj președintelui Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, care de altfel era prezent în sală și conducea lucrările ședinței: „Noi suntem aici să vă sfătuim de bine, dumneavoastră aveți oportunitatea de a stabili reorganizarea dar în ceea ce privește elaborarea nu ați fost sfătuit așa cum trebuie și de aceea a existat acest litigiu și vor exista în continuare. Îmi doresc să se facă dreptate și instanța să hotărască.

La finalul ședinței Consiliului Județean Prahova, salariatul  a declarat pentru Glasul Ploieșten:

În momentul elaborării proiectului de hotărâre privind reorganizarea și stabilirea numărului de posturi pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Prahova, exista, și există și în momentul de față, o dispoziție în vigoare, care, privind repartizarea consilierilor juridici pe direcțiile/serviciile/compartimentele din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Prahova, eu și încă o colegă suntem repartizate pentru a acorda vize de legalitate pentru proiectele Serviciului Resurse Umane. Viza de legalitate a acordat-o pentru proiectul în cauză o altă colegă, care nu avea în atribuții să acorde viză  pentru proiectele  serviciului amintit. Mai mult decât atât, colega care a acordat viza de legalitate a fost chemată de acasă, în afara orelor de program, iar după afirmațiile acesteia nu i s-au pus la dispoziție la momentul vizării proiectului documente prin care se fundamentează legalitatea unei hotărâri.” – a afirmat Andreea Moise, consilier juridic în cadrul Direcției Juridic Contencios și Administrație Publică a Consiliului Județean Prahova.

Glasul Ploieștean

Next Post

Ploiești: Se redeschid restaurantele, cinematografele și casino-urile

mar dec. 29 , 2020
Ploieștiul a ieșit din scenariul roșu, având o rată de infectare de 2,52 cazuri active covid la mia de locuitori. Odată cu intrarea în scenariul galben, la Ploiești se vor aplica următoarele măsuri: Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului […]

Citește și: